Cercetătorii americani au analizat recent rezultatele a 46 de studii diferite din toată lumea, privitoare la utilizarea smartphone-urilor sau telefoanelor mobile. Astfel, s-a descoperit că folosirea telefonului pentru 17 minute pe zi, într-o perioada de 10 ani, crește riscul apariției tumorile canceroase cu 60%.

Experții americani au examinat analize anterioare efectuate în Statele Unite, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud și Nouă Zeelandă, pentru a obține o înțelegere îmbunătățită a sănătății persoanelor care vorbesc la dispozitivele mobile.

Telefoanele mobile pot produce cancer

Autorii studiului spun că oamenii ar trebuie să utilizeze un telefon fix, ori de câte ori este posibil, pentru efectuarea de apeluri. Cercetătorii au anunțat că utilizarea unui telefon mobil timp de 1.000 de ore sau aproximativ 17 minute zilnic, într-o perioada de zece ani, a crescut riscul dezvoltării tumorilor canceroase cu 60%, arată ziare.com.

Experții spun că radiațiile emise de undele telefoanelor mobile „interferează cu mecanismele celulare” și pot duce la crearea de proteine de stres, care cauzează deterioararea AND-ului, tumori și chiar moartea celulelor, în cazuri extreme, adică un anumit tip de cancer.

Oamenii trebuie să își scurteze timpul petrecut pe telefon

Joel Moskowitz, autorul studiului, spune că oamenii trebuie să scurteze timpul pe care îl petrec la telefonul mobil, să-l țină cât mai departe de corp și să folosească un telefon fix când au ocazia.

Cercetările care examinează legătură dintre utilizarea smartphone-urilor și cancer sunt „controversate”, a spus Moskowitz, care a adăugat că „acesta este un subiect politic extrem de sensibil”, iar industria de smartphone-uri din întreagă lume susține un puternic lobby pentru vânzarea dispozitivelor sale.

Astfel, există multe ramificații economice semnificative în industria telefoanelor mobile, care finanțează o serie de studii pe această tema. Echipa de la Universitatea din Berkely a realizat cercetarea împreună cu Centrul Național al Cancerului din Coreea de Sud și Universitatea Națională din Seul. Cercetarea a fost publicată în revista Internațional Journal of Environmental Research and Public Health.